Εταιρεία Πιερικών Μελετών ''Ε.Π.Μ.'' Κατερίνης


Η Εστία Πιερίδων Μουσών ιδρύθηκε την Άνοιξη του 1954. Τα περισσότερα ιδρυτικά της μέλη προέρχονταν από μια αξιόλογη χορωδία που είχε ήδη διαγράψει μια σημαντική πορεία στη πολιτιστική ζωή της πόλης στα χρόνια μετά την κατοχή. Με το καταστατικό του 1957 δόθηκε η δυνατότητα στην Εστία Πιερίδων Μουσών να επεκτείνει την δράση της και σε άλλους τομείς της Τέχνης, διατηρώντας την παράδοση που είχε κληρονομήσει από την Χορωδία και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της ώστε να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα καλλιέργειας και ανάπτυξης του Πολισμού στην Πιερία.

Έτσι και έγινε!


Σήμερα ήδη λειτουργούν δυναμικά τμήματα ερασιτεχνικής δημιουργίας στους τομείς:

της Μουσικής, με τα μουσικά σύνολα «οι Παρολύμπιοι» στη λαϊκή παράδοση, «De Profundis» στο έντεχνο, τετράφωνης μεικτής Χορωδίας και ορχήστρας.

του Χορού, με το χορευτικό - λαογραφικό παραδοσιακό συγκρότημα και την διοργάνωση του μοναδικού από 20ετίας και πλέον διεθνούς γεγονότος στην περιοχή μας που είναι πλέον γνωστό σαν «Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης Πιερίδων Μουσών».

των Εικαστικών τεχνών, με δυναμική παρουσία
της φωτογραφικής ομάδας «Ίριδα».

των διαφόρων μορφών λόγου και τέχνης με κορυφαία την σειρά συνεδρίων υπό την επωνυμία «Η Πιερία στα Βυζαντινά και Νεώτερα Χρόνια» και σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων καλλιτεχνών όλων των ειδών της Τέχνης, όπως ζωγραφική, γλυπτική, αγιογραφία, χαλκογραφία, πυρογραφία, χειροτεχνία κλπ.

Δυνάμει και μέχρι να στελεχωθούν εκ νέου η Εστία Πιερίδων Μουσών διατηρεί τους τομείς:

του Θεάτρου που διέγραψε λαμπρή πορεία στο παρελθόν σαν «Πιερικό Θέατρο».

της Βιβλιοθήκης.

και της Ιστορικής και Λαογραφικής έρευνας.


Σταθμός στην Ιστορία της το έτος 1972 όταν η τότε Διοίκηση σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και την Αρχαιολογία, διοργάνωσαν στο Αρχαίο θέατρο του Αρχαιολογικού χώρου του Δίου, τις «Γιορτές των Μουσών» που από την αμέσως επόμενη χρονιά έλαβε την επωνυμία «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ» και διαγράφει ακόμα και σήμερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, την πολιτιστική του παρουσία, με παραστάσεις ποικίλου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, προς τέρψη και επιμόρφωση του λαού της Πιερίας και των ξένων τουριστών – επισκεπτών του τόπου. Τα τελευταία χρόνια ο αυτόνομος Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (Ορ.Φε.Ο) έχει την ευθύνη της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ολύμπου, με την Εστία Πιερίδων Μουσών να έχει την ευθύνη του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης «Πιερίδων Μουσών» που φιλοξενεί στην Πιερία παραδοσιακούς καλλιτέχνες ερασιτεχνικής δημιουργίας από κάθε γωνιά της γης γεμίζοντας φαντασμαγορία και αυθεντική παγκόσμια λαϊκή έκφραση κάθε γωνιά της Πιερίας.