Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης ''Πιερίδων Μουσών''


Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, κάθε χρόνο, συνεχίζεται η μεγάλη διεθνής γιορτή που κάθε χρόνο, γεμίζει τις γωνιές της Πιερίας με μουσική, χορό, τραγούδι, χρώματα, νιάτα, ενέργεια, φιλία και επικοινωνία, λαϊκών παραδοσιακών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. 

Η γιορτή "συνεχίζεται" διότι από το 1988 που η Εστία Πιερίδων Μουσών εντάχτηκε στη μεγάλη διεθνή οικογένεια των Οργανωτών Διεθνών Φεστιβάλ Παράδοσης και Λαϊκής Τέχνης (C.I.O.F.F.), η οργανωτική ομάδα, τα στελέχη, οι συνεργάτες και όλοι οι συμμετέχοντες, έχουν την ευκαιρία σε ετήσια βάση, να χαρούν και να βιώσουν στην πράξη τις απολαύσεις μίας τέτοιας διεθνούς επικοινωνίας. 

Πέραν της εβδομάδας που οι ξένες αποστολές φιλοξενούνται στην Πιερία, η επικοινωνία είναι διαρκής με τις διεθνείς ανταλλαγές κατά τις όποιες πριν ή μετά τη δική μας διοργάνωση έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ένα ή και δύο φεστιβάλ άλλων χωρών. Με τις προσωπικές επαφές, συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, εντυπώσεων, πληροφοριών, για το επίπεδο και την καλλιτεχνική αξία των συγκροτημάτων που διακινούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, καθώς και το επίπεδο και την ποιότητα των διαφόρων διεθνών Φεστιβάλ που καλούμαστε να συμμετάσχουμε. Με την ανταλλαγή ευχετηρίων και συγχαρητηρίων μηνυμάτων για μεγάλες γιορτές του έτους και επιτυχίες σε προσωπικό ή συλλογικό επίπεδο. Με την διατήρηση μακροχρόνιας φιλίας με ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης, που κατά περιόδους δίδεται η ευκαιρία να συναντηθούν, μέσα από τα ετήσια παγκόσμια συνέδρια, τις συναντήσεις των τομέων, τα σεμινάρια, τα συμπόσια, τις εκθέσεις, τα εργαστήρια και κυρίως από τα διεθνή φεστιβάλ. 

Συνεπώς είναι φανερό ότι οι διοργανώσεις αυτού του τύπου, δίνουν την ευκαιρία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου να ξεφεύγει όποιος επιθυμεί, από την ρουτίνα της καθημερινότητας του και να βιώνει τις αξίες και τις ευκαιρίες που του δίδονται για να ποικίλει την ζωή του και να γνωρίσει γωνιές του κόσμου που κανένα «τουριστικό πακέτο» δεν τα περιλαμβάνει στο πρόγραμμα του.


Ιστορία και Εξέλιξη

Κατά καιρούς τόσο η Εστία Πιερίδων Μουσών, όσο και άλλα πολιτιστικά σωματεία της Πιερίας, πήραν αξιόλογες πρωτοβουλίες και υλοποίησαν πρωτότυπες ιδέες για διάφορα θέματα της παράδοσης και του πολιτισμού. Πρωτοβουλίες που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινωνία της περιοχής μας και απέσπασαν τον θαυμασμό και τα συγχαρητήρια όλων των θεατών και ακροατών της κάθε εκδήλωσης. Οι περισσότερες αν και ιδιαίτερα αξιόλογες και ποιοτικές, δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τα όρια της πόλης ή του Νομού μας, και απλά άφησαν μια πινελιά ερασιτεχνικής δημιουργίας στην Ιστορία της Πιερίας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης «ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ» που διανύει την τέταρτη περίοδό του, και τον 38ο χρόνο λειτουργίας του, ευτύχησε όχι μόνο να καταξιωθεί στην Πιερία και ειδικότερα στην Κατερίνη, αλλά και να ξεπεράσει τα όρια και της Ελλάδος.

Α' περίοδος: Ξεκίνησε το 1972, σαν μέρος των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου και με αυτό το καθεστώς λειτούργησε ως το 1988. Τα 17 χρόνια «προϋπηρεσίας» αποτέλεσαν βασικό και ουσιαστικό κριτήριο να ενταχθεί στην Διεθνή οικογένεια του CIOFF, στις εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου του CIOFF στην Σεούλ της Κορέας.

Β' περίοδος: Από το 1989-1992 λειτουργεί με τους διεθνείς όρους του CIOFF με τη μορφή Φεστιβάλ Ολύμπου - Διεθνής Εβδομάδα Φολκλόρ, αφού έχει πετύχει την αναγνώρισή του από το CIOFF. Η περίοδος αυτή αν και σύντομη καθορίζει την μελλοντική μορφή της διοργάνωσης, καθώς επιβάλει τις βασικές αρχές λειτουργίας ενός διεθνούς φεστιβάλ φολκλόρ.

Γ ' περίοδος: Από το 1993-2001 αυτονομείται από το Φεστιβάλ Ολύμπου και ονομάζεται «Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Ολύμπου» Τώρα έχει ήδη την μορφή και την λειτουργικότητα που έχουν και τα 300 περίπου «αδελφά» φεστιβάλ που τελούνται σε όλο τον κόσμο.

Δ' περίοδος: Από το 2002 και μετά μετονομάζεται σε «Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης Πιερίδων Μουσών» και ήδη συμπλήρωσε 38 χρόνια διαρκούς λειτουργίας από τα οποία τα 20 τελευταία σαν Διεθνές Φεστιβάλ επιπέδου CIOFF. 

Μέσα από αυτή τη τριβή με το αντικείμενο, πέτυχε σιγά – σιγά με μεράκι και μεθοδικότητα να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό ποιοτικό επίπεδο που το κατέταξε στα διεθνή Φεστιβάλ που εκπληρώνουν τις διεθνείς σταθερές. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην συμπαράσταση που είχαμε σχεδόν σε μόνιμη βάση άλλοτε από την επίσημη πολιτεία, άλλοτε από τη τοπική αυτοδιοίκηση, άλλοτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία, και πάντα στην αφιλοκερδή και ανιδιοτελή εργασία των εθελοντών που πλαισιώνουν την εκάστοτε οργανωτική ομάδα. Ειδικά ο Δήμος Κατερίνης και η ΤΕΔΚ Ν. Πιερίας, με την νέα αντίληψη περί της διεθνούς προβολής της πόλης και του Νομού, και εκτιμώντας την ποιότητα και το επίπεδο της συγκεκριμένης δράσης, αναλαμβάνουν ως οικοδεσπότες, τη στήριξη του προγράμματος συνδιοργανώνοντας κάποιες εκδηλώσεις του κυρίου ή και του δευτερεύοντος προγράμματος. Σημειωτέο ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος φιλοξενούσε πάντα την κεντρική εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ και υποδεχόταν τις αντιπροσωπείες των ξένων συγκροτημάτων ανταλλάσοντας δώρα και αναμνηστικά με τους επί κεφαλής των.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταβληθεί προσπάθεια να «κοινωνήσουν» μέρος της γιορτής όλοι όσοι ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Ήδη ζητήθηκε μέσω του Δήμου Κατερίνης, η συμμετοχή στο πρόγραμμα των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην πόλη και υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση. Επίσης ζητήθηκε από τον εμπορικό κόσμο και προβλέπονται σχετικές πρωτοβουλίες, μέσα από τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο, να χρησιμοποιηθεί η εβδομάδα των εκδηλώσεων σαν τόνωση της κίνησης της αγοράς της πόλης στο μέσο σχεδόν του καλοκαιριού.

Μέσα από την φιλοξενία των εκδηλώσεων στους περιφερειακούς δήμους του Ν. Πιερίας, μπορούμε να κατευθύνουμε τις ξένες αποστολές στις πιο όμορφες γωνιές του νομού και να δώσουμε παραστάσεις μέσα σε αυτές, να τους ενημερώσουμε και να τους ξεναγήσουμε στις ομορφιές αυτές, να τους κάνουμε την διαμονή τους αλησμόνητη, διότι φιλοδοξούμε να γίνουν και αυτοί η ζωντανή τουριστική διαφήμιση της Πιερίας σε όλο τον κόσμο.
Τέλος υπάρχει η δυνατότητα και είναι μέσα στους στόχους της όλης διοργάνωσης, να διατεθούν τα συγκροτήματα στην ψυχαγωγία τροφίμων ιδρυμάτων με άτομα που έχουν προβλήματα υγείας, γηροκομείων, ορφανοτροφείων κλπ.


Αντί Επιλόγου

Το γεγονός ότι περιλαμβάνεται μέσα στα 300 περίπου του είδους του σε όλο τον κόσμο και προβάλει την Πιερία, την αυλή του Ολύμπου, σε όλο τον κόσμο, είναι από μόνο του μια σοβαρή αιτία να αγκαλιαστεί και να υποστηριχθεί, όχι σαν δραστηριότητα της Εστίας Πιερίδων Μουσών, αλλά σαν υπόθεση της πόλης και του Νομού. Όλα τα διεθνή Φεστιβάλ του κόσμου γίνονται σε μικρές επαρχιακές πόλεις. Όλα υποστηρίζονται από τα Υπουργεία Πολιτισμού των χωρών τους, τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, κρατικούς ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά είναι ενταγμένα και χρηματοδοτούμενα από κοινοτικά προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι οι τοπικές αρχές και η τοπική μας κοινωνία άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα και την ωφελιμότητα της διοργάνωσης ώστε αυτή να αποκτήσει ακόμη περισσότερη αίγλη και αναγνώριση.