C.I.O.F.F. & Ε.Π.Μ.


C.I.O.F.F.
International Council of Organizations for Folklore Festivals and Folk Art
Διεθνές Συμβούλιο των Οργανωτών Παραδοσιακών Φεστιβάλ και Λαϊκής Τέχνης.
(www.cioff.org)
Ελληνικό Εθνικό Τμήμα

Σαν μακρινό παραμύθι μοιάζει πλέον η πρώτη συνάντηση το 1988 των εκπροσώπων της Εστίας Πιερίδων Μουσών με τους εκπροσώπους του Διεθνούς CIOFF για να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της αναγνώρισης των Διεθνών Φολκλορικών Φεστιβάλ της Κατερίνης, της Νάουσας, των Ιωαννίνων, της Νέας Καρβάλης Καβάλας και του παιδικού της Καρδίτσας σαν διεθνή φεστιβάλ επιπέδου CIOFF.

Το CIOFF συστάθηκε το 1970 στην Γαλλία υπό την αιγίδα της UNESCO. Σκοπός του ήταν να οργανώνει υψηλής ποιότητος Διεθνή Φεστιβάλ Παράδοσης και Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο μέσω των αντιστοίχων εθνικών τμημάτων που αποτελούν μη κυβερνητικά όργανα, και να θεσπίσει κανόνες που να εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα. Κάθε χρόνο καλύπτει παγκοσμίως μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων, όπως φεστιβάλ, ανταλλαγές παραδοσιακών συγκροτημάτων, εκθέσεις, συνέδρια, εκδόσεις, δημοσιεύεις, έρευνες, μελέτες παραδοσιακών ντοκουμέντων, σεμινάρια, συμπόσια, εργαστήρια, κλπ.

Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα που δημιουργήθηκε τότε, εντάχτηκε στο δυναμικό του Τομέα Νοτίου Ευρώπης και Αφρικής και από την επόμενη χρονιά τα πέντε Ελληνικά Φεστιβάλ λειτούργησαν με τους όρους, τα εμβλήματα και την υποστήριξη του CIOFF. Στη συνέχεια στα Ελληνικά φεστιβάλ προστέθηκαν και αυτά της Αριδαίας και του Πειραιώς και νήσων.

Η Εστία Πιερίδων Μουσών μετρούσε ήδη δεκαεπτά ετήσιες διοργανώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου και έτσι η Διεθνής Εβδομάδα Φολκλόρ του 18ου Φεστιβάλ Ολύμπου έγινε ακολουθώντας του όρους του CIOFF. Με την σύσταση του Ορ.Φε.Ο. (Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου) η Εστία Πιερίδων Mουσών αναβάθμισε την Εβδομάδα Φολκλόρ σε «Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Ολύμπου» συνέχεια του οποίου είναι το Διεθνές φεστιβάλ Παράδοσης «ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ» που για το 2009 έχει τον αριθμό 38
Στην διάρκεια αυτή έχει φιλοξενήσει αποστολές από 35 περίπου χώρες. Πάνω από 6500 ξένοι από όλο τον κόσμο γνώρισαν την Πιερία σε πάνω από 120 εκδηλώσεις στην Πιερία και τους γύρω νομούς. Αντίστοιχα φιλοξενήθηκε και έδωσε το στίγμα της περιοχής μας σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά, στην 3η παγκόσμια Φολκλοριάδα στο Pecs της Ουγγαρίας, στο μεγάλο φεστιβάλ CIOFF Νοτιοανατολικής Ασίας και Ωκεανίας, στο Huhhot της βόρειας Κίνας, συμμετέχοντας σε δεκάδες διεθνή Φεστιβάλ CIOFF με εκατοντάδες παραστάσεις. Από την διαδικασία αυτή τα μέλη της Εστίας Πιερίδων Μουσών απέκτησαν μεγάλη διεθνή εμπειρία και καταξιώθηκαν στο χώρο τους.

Για να χαρακτηριστεί ένα φεστιβάλ επιπέδου CIOFF πρέπει να πάρει το διεθνές πιστοποιητικό του Οργανισμού, να τοποθετεί το έμβλημα, τα λογότυπα και τα ετήσια συνθήματα στα έντυπά του και να τηρεί τα ελάχιστα που χαρακτηρίζουν την ποιότητα των γεγονότων του.
Αυτά είναι :
α. να προκαλούνται τουλάχιστον πέντε ξένα μουσικοχορευτικά ερασιτεχνικά παραδοσιακά συγκροτήματα
β. oι εκδηλώσεις του να διαρκούν τουλάχιστον πέντε ημέρες και
γ. το επόμενο αν δεν γίνει την επόμενη χρονιά, να γίνει το αργότερο μέσα στην επόμενη πενταετία.

Μέσω των εθνικών αντιπροσωπιών κάθε χώρας λαμβάνονται πληροφορίες και ανταλλάσσονται απόψεις και κριτήρια που εξασφαλίζουν την καλλίτερη ποιότητα στην καλλιτεχνική αξία και την ατομική και συλλογική συμπεριφορά των οργανωτών και των συμμετεχόντων. Τα φεστιβάλ CIOFF είναι καταγεγραμμένα στο Ετήσιο καλαντάρι που εκδίδεται κάθε χρόνο από το CIOFF, και περιλαμβάνει πληροφορίες για τα τριακόσια φεστιβάλ του είδους σε όλο τον κόσμο σε χρονικό βάθος ως τα τρία επόμενα χρόνια. Κάθε χρόνο τίθεται υπό κρίση η αρτιότητα της διοργάνωσης κάθε φεστιβάλ και το καλλιτεχνικό επίπεδο των συγκροτημάτων με αναφορές που περιλαμβάνουν σχετικές βαθμολογίες και αποστέλλονται από τους διευθυντές των φεστιβάλ και τους αρχηγούς των αποστολών στην επιτροπή Αξιολόγησης. Αυτή με τη σειρά της επιλαμβάνεται επί των καταγγελιών παραβίασης των κανόνων και εισηγείται στην Νομική επιτροπή του Διεθνούς CIOFF για την επιβολή τυχόν κυρώσεων.

Το παραμύθι συνεχίστηκε το 2004 που η Εστία Πιερίδων Μουσών διέθεσε τα ξένα συγκροτήματα που φιλοξενούσε στην τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας όταν αυτή διήλθε από την Κατερίνη. Στη συνέχεια (όπως προαναφέρθηκε) εκπροσώπησε το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα στην 3η Παγκόσμια Φολκλοριάδα (που είναι η αντίστοιχη Ολυμπιάδα για την παράδοση και τον Πολιτισμό) στο Pecs της Ουγγαρίας, και έτυχε της διάκρισης και της τιμής να παρουσιάσει το πρόγραμμά του στην κεντρική σκηνή της Φολκλοριάδας την ίδια ημέρα με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Το γοητευτικό παραμύθι που φέρνει κοντά τους λαούς και προάγει στην πράξη τη φιλία, την συνεργασία και την προσωπική επικοινωνία, μέσω της λαϊκής τους παράδοσης, συνεχίζεται και φέτος με την συνεργασία όλων των τοπικών φορέων που αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα της ύπαρξής του. Μια ύπαρξη που περνά μέσα από τους δρόμους της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού σαν κύριες εκφράσεις, της φιλικής συναναστροφής και της γνωριμίας με λαούς, νοοτροπίες, ήθη και συνήθειες που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα κάθε γωνιάς της Γης.